Cercul de Cultura si Civilizatie Franceza

Cercul de Cultura si Civilizatie Franceza

Profesor: Georgeta Rosca (gradul I)

Poze Concursuri

Activitate

Cercul de cultura si civilizatie franceza de la Clubul Copiilor Sector 1 Bucuresti are deja o traditie de peste 30 de ani (el a fost infiintat in anul 1990 )  si desfasoara activitati complementare celor din unitatile de invatamant preuniversitar. Cursurile se adreseaza copiilor si tinerilor cu varste intre 6-18 ani si se grupeaza pe nivelele lingvistice: incepatori, intermediari si avansati. Obiectivele specifice cursului:

 • Utilizarea corecta si nuantata a limbii franceze in comunicarea orala si scrisa;
 • Familiarizarea cu valorile culturale si de civilizatie franceza;
 • Descoperirea lumii francophone
 • Initierea in jocul de Scrabble in limba franceza, in vederea participarii la concursurile de scrabble scolar organizate in Club, la campionatele nationale si festivalurile internationale de Scrabble francofon, organizate de Federatia Romana de Scrabble.

Cursurile se desfasoara intr-o sala de cerc amenajata adecvat, intr-o ambianta agreabila, relaxanta si unica, si au un continut si o metodologie atractive.

Vous êtes intéressés par la langue, la culture et la civilisation française? Vous voulez renforcer vos bases ou commencer du début?
Venez nombreux!

Oricare ar fi nivelul tau de cunoastere a limbii franceze, te invitam la Cercul de cultura si civilizatie francez

An scolar 2015-2016

Campionatul Național de Scrabble Francofon pentru tineret

Festivalul Internațional de Scrabble Francofon din Romania

An scolar 2014 - 2015

Duminica 22 martie 2015, la Liceul Gheorghe Sincai din Bucuresti, a avut loc prima etapa a Campionatului National de Scrabble Francofon pentru tineret, eveniment dedicat Zilei Internationale a Francofoniei si organizat de Federatia Romana de Scrabble.
Podium Cadeti :

 • Locul 1 Sandu Eduard
 • Locul 2 Ciocirlan Alexandru
 • Locul 3 Tiru Luca

Juniori:

 • Locul 1 Neagu Irina
 • Locul 2 Chirascu Mara
 • Locul 3 Barbu Ana

Anul scolar 2013 - 2014:

 1. Campionatul National de Scrabble Francofon 2014 (3 etape)
 2. Festivalul International de Scrabble Francofon - Sibiu 2014
 3. Ziua Internationala a Francofoniei - Cupa Francofoniei la scrabble francofon
 4. Campionatul Mondial de Scrabble Francofon - Aix-les-Bains Franta - 2014  

 

ANUL SCOLAR 2018-2019

1. Campionatul National de Scrabble  

-11 noiembrie 2018 -etapa III - locul desfasurarii competitiei Clubul Copiilor 1 ( 14 copii participanti de la Clubul 1 ; 2 premii I, 2 premii II ,2 premii III- Incheierea anului competitional 2018

-23 martie 2019 -etapa I- Locul desfasurarii competitiei Liceul George Cosbuc ( 10 copii participanti de la Clubul Copiilor 1.  2 premii I, 1 premiu II, 2 premii III

-2 iunie 2019 - etapa II- Locul desfasurarii competitiei:Clubul Copiilor 1 (13 copii participanti de la Clubul Copiilor 1 ; 2premii I, 2premii II, 2 premii 3

7-14 IUNIE - Festivalul International de Scrabble Francofon din Romania  - Timisoara ; Locul III  individual duplicat; locul III perechi.

19-27iulie Campionatul Mondial de Scrabble Francofon - La Rochelle -FRANTA

 

AN SCOLAR  2019-2020  SI  2020-2021

In contextul pandemiei Covid 19-  declansata in plina desfasurare a anului scolar 2019 -2020, s-a asigurat continuarea procesului de de invatare si in cadrul cercului de Cultura si civilizatie franceza . Invatamantul online pe  platforma GoogleClass a Ministerului Educatiei, a fost posibil si chiar  eficient , in masura in care eu si elevii mei am invatat sa ne adaptam noilor conditii de lucru, sa descoperim noi stiluri de predare- invatare si resurse online extrem de variate ,selectate in functie de centrele noastre de interes.

Copiii au avut acces la materialele postate pe platforma , in orice moment si din orice locatie , putand sa le parcurga in ritmul propriu , intr-o interactiune libera, fara constrangeri.

In ceea ce priveste competitiile de Scrabble scolar Francofon , acestea nu s-au mai desfasurat in sala , dar iubitorii acestui joc pedagogic au putut participa la diferite concursuri online cu partide tematice in limba franceza , in sistem duplicat, organizate de Federatia Romana de Scrabble.

21-03-2020 - In cadrul saptamanii Francofoniei - sub genericul  " 50 ans de Francophonie " Partida duplicat 

Rezultate obtinute de elevii cercului : 

LOCUL I :  Tornaci Yasin Ergun  / LOCUL II : Matei Maria / LOCUL V : Manolache Andrei / Locul VII : Sandu Eduard - Alexandru  / LOCUL X :  Tornaci Erhan 

28-05-2021 - Partida tematica online  " Fleurs de printemps

Rezultate :

LOCUL III  : Ciopasiu Alesia Ioana /  LOCUL VI : Matei Mara- Alexandra / LOCUL VIII  Manolache Andrei  / LOCUL IX : Ion Andreea- Bianca 

Clasamentele complete precum si celelalte evenimente scrabblistice la care au participat si elevi ai  Cercului de Cultura si civilizatie franceza , pot fi consultate pe site-ul Federatiei Romane de Scrabble si pe pagina de Facebook : roumado.scrabble

 

AN SCOLAR 2021-  2022 

Activitati si concursuri :

in ianurie 2022 a fost lansat proiectul  : "Histoires d'hiver "  - concours de creation en francais 

Proiectul a fost initiat de cercul de Cultura si civilizatie franceza -de la  Clubul copiilor sector 6  in  parteneriat cu :  Clubul  copiilor sector 1 , Scoala gimnaziala 172 - Sfantul Andrei  sector6 , Scoala gimnaziala 164-sector 6 , si Scoala gimnaziala ''Principesa Margareta " - sector 5.

Locul si perioada de desfasurare : ONLINE , Ianuarie-Februarie 2022

Au participat elevi din ciclul primar, gimnazial si liceal din Bucuresti si din tara  , si au fost evaluate 1026 de lucrari  realizate in cadrul a 3 mari sectiuni de creatie :

1. Desen-Pictura-Colaj  : Tema - Monumente din Franta in sarbatoare 

2. B.D. - Benzi Desenate : Tema - Povestiri de iarna 

3. Creatie literara : Tema :  Iarna in pandemie 

 

De la cercul de Cultura si civilizatie franceza au participat  27 de copii 

Rezultate : 

Locul I - Sectiunea Colaj  - Gimnaziu  :  BROSTEANU  EVA 

Locul III  - Sectiunea desen - Ciclul primar : IONESCU  ANCA

10 MENTIUNI  :  6 mentiuni - ciclul primar;  1 mentiune - gimnaziu , 3 mentiuni LICEU ( Creatie literara)

15 copii au primit diplome de participare , carti, magazine in limba franceza, jocuri si multe felicitari pentru premianti.

Deoarece s-a bucurat de un enorm succes in intreaga tara , inspectorul de specialitate a propus inscrierea acestui concurs in CAEN  ( Calendarul activitatilor educative , scolare si extrascolare ) - ca si concurs national, incepand cu anul scolar urmator 2022-2023 .

Asteptam in continuare un numar si mai mare de participanti :  VENEZ  NOMBREUX ! 

 

AN  SCOLAR  2022- 2023

 

ACTIVITATI  SI  CONCURSURI

 

 • 17-18  decembrie  2022  -  Campionatul  National   de Scrabble Francofon  - pentru tineret si seniori  -  Organizator Federatia  Romana de Scrabble  .  ( Locul III  - individual –seniori )
 • 14  ianuarie  2022  - Simultanul Mondial de Scrabble Francofon  - Organizator Federatia Internationala de Scrabble Francofon

 

In perioada  septembrie 2022- februarie 2023 , s-a relansat concursul  " HISTOIRES  D' HIVER " concurs de creatie in jurul limbii si culturii franceze , dedicat elevilor din invatamantul preuniversitar din Bucuresti . Acest concurs eucational a luat nastere din dorinta de a oferi copiilor ocazia sa isi manifeste creativitatea folosindu-si cunostintele de limba si cultura franceza.

 

Dupa o prima editie de succes  lansata in anul solar 2021-2022, proiectul este reluat  cu acceasi formula a echipei de proiect  formata din profesori  de limba franceza din diverse institutii de invatamant :

- Clubul Copiilor sector 6 Bucuresti  ; Clubul Copiilor sector 1 Bucuresti ; Scoala Gimnaziala "Principesa Margareta " sector 5; Scoala " Sfantul Andrei " sector 6 , plus numerosi alti  profesori si metodisti , coordonatori de proiect din institutii partenere.

Obiectivele concursului:

 

- Propunerea de activități colaborative între instituții de învățământ cu implicarea unor instituții private în scopul conștientizării importanței limbii și culturii franceze ca instrument deosebit de valoros pentru dezvoltarea potențialului elevilor din România.

- Dezvoltarea potențialului creativ al elevilor prin realizarea unor produse originale

- Susținerea și consolidarea interesului pentru studiul limbii și culturii franceze.

Concursul este in desfasurare , vom reveni cu clasamentul .... Bonne chance  à  tous !

 

Rezultate concurs " Histoires dhiver " - editia a II-a :  91 de participanti in total/ 19 participanti C.C.sector 1 Bucuresti 

Premiul  II : Gradila Andreea Alina - clasa a III-a (sectiunea Desen ) 

                      Jalba Enciu Mihnea -  clasa a IX-a  ( Desen)

Premiul III : Finta Tudor  - clasa a VI-a ( sectiunea BD= banda desenata )

                     Strogonov Sofia Marcela  - clasa a IV-a (Desen) 

                     Ciotarnel Lavinia Larisa - clasa a IV -a (Desen)

                      Ciotarnel Bogdan Adrian - clasa a VI-a (Desen)

Mentiuni :  Ionescu Anca (cl. II), Maria Banciu (cl.II) , Ailincai Stefan Vlad (cl a IX-a) , Lazar Miriam (cl IV ),

                    Buga Sofia (cl VII-a) , Cocoru Andreea Cristina  (cl.a VI-a ) , Dinu Eliza ( cl. II ) ,

Toti copiii participanti au primit diplome , carti, alte premii ... FELICITARI TUTUROR!   

 

- 18-19 martie 2023 : Prima etapa a Cmpionatului National de Scrabble Francofon pentru copii si tineret, campionat organizat de Federatia Romana de Scrabble in parteneriat educational cu Clubul Copiilor sector 1 Bucuresti .

REZULTATE :  CADETI : Locul I :  Raducan Alin - cl. VI-a 

                                         Locul II: Calianu Alexandra -cl. V

                                           Locul III: Dandareanu Maria - cl V

                                          Mentiune : Finta Tudor  - cl. VI- a 

                        JUNIORI:   Locul I : Ailncai Vlad Stefan - cl. IX-a

                                           Locul II : Jalba Enciu Mihnea - cl. IX-a

                                           Locul III : Panait Mihai Petre - cl. IX-a 

                                           Mentiune : Furdui Alec Dumitru - cl. IX-a 

 

                     

                      

 

                      

 

                 

 

     

                    

                  

 

 

 


FOTO - Cerc

FOTO - Diplome